Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ce sunt drepturile de autor?
Actul normativ care reglementeaza aceste drepturi este Legea nr. 8 din 14 martie 1996 (republicată) privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau științifice, precum și asupra altor opere de creație intelectuală este recunoscut și garantat în conditiile legii mai sus mentionate.
Opera de creație intelectuală este recunoscută și protejată, independent de aducerea la cunoștința publică, prin simplul fapt al realizării ei, chiar în formă nefinalizată.
Este autor persoana fizică sau persoanele fizice care au creat opera.
Ce poate constitui obiect al dreptului de autor?
Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor, cum sunt:
a) scrierile literare și publicistice, conferințele, predicile, pledoariile, prelegerile și orice alte opere scrise sau orale, precum și programele pentru calculator;
b) operele științifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele școlare, proiectele și documentațiile științifice;
c) compozițiile muzicale cu sau fără text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice și pantomimele;
e) operele cinematografice, precum și orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, fotogramele peliculelor cinematografice, precum și orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei și a metalului, desene, design, precum și alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;
h) operele de arhitectură, inclusiv planșele, machetele și lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură;
i) lucrările plastice, hărțile și desenele din domeniul topografiei, geografiei și științei în general.
Ce elemente NU pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor?
Nu pot beneficia de protecția legală a dreptului de autor următoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile științifice, procedeele, metodele de funcționare sau conceptele matematice ca atare și invențiile, conținute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară și traducerile oficiale ale acestora;
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autorităților publice și ale organizațiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul și medalia;
d) mijloacele de plată;
e) știrile și informațiile de presă;
f) simplele fapte și date.
g) fotografiile unor scrisori, acte, documente de orice fel, desene tehnice și altele asemenea;
h) materiale rezultate dintr-un act de reproducere a unei opere de artă vizuală, al cărei termen de protecție a expirat, cu excepția cazului în care materialul rezultat din actul de reproducere este original, în sensul că reprezintă o creație intelectuală proprie a autorului.
Cesiunea drepturilor patrimoniale de autor
Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale.
Drepturile patrimoniale ale autorului sau ale titularului dreptului de autor se pot transmite prin cesiune exclusivă ori neexclusivă.
a) În cazul cesiunii exclusive, însuși titularul dreptului de autor nu mai poate utiliza opera în modalitățile, pe termenul și pentru teritoriul convenite cu cesionarul și nici nu mai poate transmite dreptul respectiv unei alte persoane. Caracterul exclusiv al cesiunii trebuie să fi expres prevăzut în contract.
b)În cazul cesiunii neexclusive, titularul dreptului de autor poate utiliza el însuși opera și poate transmite dreptul neexclusiv și altor persoane.
Cum se taxeaza veniturile obtinute din drepturile de autor?
Veniturile din drepturi de autor sunt definite la art. 70 din Codul fiscal drept veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal arata ca sunt incluse în categoria drepturilor de proprietate intelectuală și drepturile care fac obiectul unor contracte de cesiune, închiriere, colaborare, cercetare, licență, franciză și altele asemenea, precum și cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acordă, cum ar fi: remunerație directă, remunerație secundară, onorariu, redevență și altele asemenea. De asemenea sunt considerate venituri din drepturi de proprietate intelectuală și veniturile din cesiuni pentru care reglementările în materie stabilesc prezumția de cesiune a drepturilor în lipsa unei prevederi contrare în contract.
Taxarea drepturilor de autor
Impozitul pe venit
Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală datorează impozit pe venit.
Sunt 2 situatii:
a) daca veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se determină de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Impozitul se retine la sursa si se achita pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Societatea platitoare il declara in declaratia 112 conform art. 132 alin. 1 si alin. 2 din Codul fiscal.
b) daca veniturile sunt primite de la alți plătitori decat cei de la punctul a)
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, primit de la alți plătitori decât cei prevăzuți la lit a) se stabilește de contribuabili prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuală, contribuabilii pot completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală.
Obligațiile declarative sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activități independente determinate în sistem real.
Exemple de calcule:
a) daca suma bruta este 10.000 lei:
Venit brut =10.000 lei
Impozit = 10% * (Venitul brut – 40% cota forfetara de cheltuieli) = 10%* (10.000 lei – 4.000 lei) = 600 lei
Venit net = 10.000 lei – 600 lei = 9.400 lei
b) daca suma neta este de 10.000 lei:
Suma neta = Venit brut – Impozit = Venit brut – 10%*( venit brut – 40% cota forfetara) = Venit brut -10%*(venit brut – 40%*venit brut) = venit brut – 10% * venit brut * 60% =venit brut *(1-0.1+0.04) = venit brut * 0.94
Venit brut = suma neta/0.94 =10.638 lei
Impozit =10%*(10.638 lei – 40%*10.638 lei) = 638 lei
Venit net = 10.638 lei -638 lei = 10.000 lei
Contributii sociale (CAS si CASS)
In ce priveste contributiile sociale lucrurile sunt mai complicate si le vom detalia mai jos.
Exceptii de la contributii sociale
Daca persoana fizica beneficiara a veniturilor obtinute in baza contractului de drepturi de autor obtine venituri din pensii sau din salarii, atunci nu se datoreaza contributii sociale obligatorii .
Baza legala:
- art. 137 alin. 1 lit. b.1)
- art. 150 alin. (1) si alin. (2) din Codul fiscal
- art. 154 alin. (1) lit. h) si lit. h.1) din Codul fiscal
CAS
CAZUL 1: venitul se obtine de la un singur platitor de venit, impozitul se retine la sursa iar nivelul estimat al veniturilor este cel putin egal cu 12 salarii minime in vigoare pentru anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit este obligat sa calculeze CAS (la plafoanele de 12 sau 24 de salarii minime dupa caz) si declare contributia in D112, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.
În contractul încheiat între părţi se desemnează plătitorul de venit în vederea calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiei prin reţinere la sursă, precum şi venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul în curs.
CAZUL 2: veniturile sunt realizate din mai multe surse, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, contribuabilul desemnează prin contractul încheiat între părţi plătitorul de venit de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară şi care are obligaţia să calculeze la o bază de calcul de 12/24 salarii, să reţină şi să plătească contribuţia şi stabileşte venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul în curs.
Plătitorul de venit desemnat depune declaraţia 112 până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile. Nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract.
CAZUL 3: In cazul persoanelor fizice care realizează, de la mai mulți plătitori, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, dar cumulate, aceste venituri se situează peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, și au depus la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, iar în cursul anului încheie cu un plătitor de venit un contract a cărui valoare este peste plafonul de 12 salarii minime brute pe țară, nu se aplică reținerea la sursă a contribuției. În această situație se aplică sistemul de impozitare prin autoimpunere, iar stabilirea contribuției se face prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
CASS
Obligatii similare exista si in cazul CASS, doar plafoanele difera: 6/12/24 salarii minime:
- daca venitul net este mai mic de 6 salarii minime nu se datoreaza CASS
- daca venitul net este intre 6 salarii si 12 salarii minime, se datoreaza CASS la plafonul de 6 salarii
- daca venitul net este intre 12 salarii si 24 salarii minime se datoreaza CASS la plafonul de 12 salarii
- daca venitul net este peste plafonul de 24 salarii minime, se datoreaza CASS la plafonul de 24 de salarii.
Exista obligatia emiterii facturilor ?
Daca persoana care lucreaza pe drepturi de autor nu este inregistrata fiscal (este persoana fizica simpla) nu are obligatia de a emite factura.
Citeste si: PFA in 2024

Mentionati ,,daca persoana care lucreaza pe drepturi de autor nu este inregistrata fiscal (este persoana fizica simpla) nu are obligatia de a emite factura.,, Dar,in cazul organismelor de gestiune colectiva,exista obligativitatea emiterii facturilor,in contextul in care aceste organisme sunt entitati cu obligatia conducerii evidentei contabile,sunt desemnati prin contract intre parti,privind cine este platitorul de venit care are obligatia calcularii,retinerii,platii si declararii contributiei si,de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara,,iar in contextul reglementarii E-factura ,aceste organisme de gestiune colectiva au sau nu aceleasi obligatii ca toti contribuabilii cu obligatia conducerii evidentei contabile?
Cu scuzele de rigoare, eu cred ca la un venit net de 10.000 lei, impozitul de 10 % nu poate fi
de 1.111 lei, pentru justificare o sa mentionez un calcul conform exemplului dat de dvs.
doar ca o sa inlocuiesc suma bruta din care sa rezulte venitul net de 10.000 lei
Am mentionat si exemplul prezentat de dvs ca sa poata fi verificat usor modul de
calcul:
Exemple de calcul: mentionat de dvs.
a) daca suma bruta este 10.000 lei:
Venit brut =10.000 lei
Impozit = 10% * (Venitul brut – 40% cota forfetara de cheltuieli) = 10%* (10.000 lei – 4.000 lei) = 600 lei
Venit net = 10.000 lei – 600 lei = 9.400 lei
Exemplul de calcul al subsemnatului
daca suma neta este 10.000 lei:
Venit brut =10.638 lei
Impozit = 10% * (Venitul brut – 40% cota forfetara de cheltuieli) = 10%* (10.638 lei – 4.255 lei) = 638 lei
Venit net = 10.638 lei – 638 lei = 10.000 lei venit net.
Prin urmare pentru un venit net de 10.000 lei venitul brut nu poate fi 11.111 lei ci
venitul brut poate fi 10.638 lei, iar impozitul de 10 % nu poate fi 1.111 lei ci doar 638 lei.
Pentru un impozit de 10% = 1.111 lei, venitul brut ar trebuie sa fie 18.500 lei
a) daca suma bruta este 18.500 lei:
Venit brut =18.500 lei
Impozit = 10% * (Venitul brut – 40% cota forfetara de cheltuieli) = 10%* (18.500 lei – 7.400 lei) = 1.110 lei
Venit net = 18.500 lei – 1.110 lei = 17.390 lei
Multumim, asa este, nu am tinut cont de cota forfetara de cheltuieli. Am rectificat in articol.